mandag 24. september 2012

Hva er dette ?


I disse dager strøymar det på med trekkfugler nedover norskekysten. Mange mellomlander i korte eller lengre perioder på øyene våre. Og det gjør tida vi er inne i nå særlig interessant .

Utfordringen er ofte å få artsbestemt disse. Det kommer hanner og hunner,ung og gammel og oftest i overgangsdrakt mellom sommer og vinter.

Ser du en "raring" eller en "vanlig " fugl, så kan du godt legge inn bilde på denne hjemmesida.
Og så må du bli "blogger" !

Dette er egentlig en test på hvordan systemet virker. Det ser ut til å virke greit. Tok lang tid å laste opp bildet. Men digitalisering er i bunn og grunn flotters.

3 kommentarer:

  1. Du må være registrert med admin-rettigheter for å legge inn bilder og blogg-innlegg her på NOF-sida. Dette kan ordnes ved å sende en mail eller sms til undertegnede.
    Når vi legger inn bilder på bloggen, er det lurt å gjøre noen små endringer på bildene først. Har du ikke et bilderedigeringsprogram, kan du bruke det enkle bildevisningsprogrammet i Microsoft office (med rødt ikon). Høyreklikk bildet du skal bruke, velg "åpne i" og så klikker du det røde ikonet i Microsoft office. Når du har fått åpnet bildet i office, velger du rediger bilder i øverste fane. Da får du fram ei verktøylinje på høyre side. Her kan du beskjære bildet, endre lysstyrke/kontrast og justere farger. Til slutt er det lurt å endre størrelse på bildet. Da velger du "endre størrelse" i høyremenyen. Nå kan du huke ut valget "Forhåndsdefinert bredde x høyde". eller bruke egendefinert bredde x høyde. Nå kan du komprimere bildefila for bruk på web.
    Ofte er slike bilder snapshots og tatt på langt hold med varierende detaljgjengivelse. Jeg anbefaler derfor at man legger seg på 800-1200 pixler i bredde etter hvor god kvaliteten på bildet er. Et skarpt og bra eksponert bilde kan godt krympes ned til 600 pixler i bredde, men mer uklare bilder bør være større for at vi skal kunne klare å kjenne igjen fuglen.
    Så til bildet ditt. Jeg var først helt sikker på at dette var en pilfink pga den brune hetta. Litt usikker på om lyset virker inn på fargene, men har etter hvert kommet til at dette må være en sivspurv hunn eller 1K. Pilfinken har en hvit krage rundt hodet - denne har det ikke. Undersiden av stjerten heller også mot sivspurv. Usikker på gult nebb, men det kan være lyset som spiller oss et puss....
    Men jeg går for sivspurv!

    SvarSlett
  2. Takk for nyttig info. Får jobbe med dette utover høsten.
    Jeg mener også at det er en sivspurv

    SvarSlett
  3. Jeg synes også dette ligner på en sivspurv.

    Hilsen Magne Myklebust

    SvarSlett