søndag 25. mars 2012

Turteldue i Ervika

Oskar fikk i dag melding om en turteldue i Ervika.
Vi kjørte selvfølgelig dit med fotoutstyret klart. Etter litt søk så vi den sammen med to tyrkerduer. 
Både turteldue og tyrkerdue er sky fugler, men vi fikk vel tatt noen hundre bilder av den. Jeg har lagt ut tre bilder på artsobs., Oskars bilder kan dere se nedenfor.
Vi er ikke helt sikre på om det er en turteldue eller om det kan være en mongolturteldue som er svært lik og svært sjelden.

Kjekt at folk gir oss meldinger om slike uvanlige fugler

Turteldue fotografert på Ervika. (Foto: Oskar Fredagsvik)

En sky fugl denne turteldua. (Foto: Oskar Fredagsvik)


6 kommentarer:

  1. Kjempefine bilder, og artig observasjon, uansett om det er ei "vanlig" turteldue eller en mongol!

    SvarSlett
  2. Hei,

    dette er en turteldue, noe som bl.a. demonstreres av brede rustgule bremmer på dekkfjærene på vingene. Her ville mongolturteldue hatt mer dominerende mørke sentra i dekkfjærene og langt smalere rustgule bremmer.

    Ypperlig med så gode bilder!

    SvarSlett
  3. Takk for innspill, Magne! Regner med at Oskar og Karl fortsetter jakta på den mulige mongolturteldua på Frøya...

    SvarSlett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  5. Det som fikk oss til å tvile på om det muligens kunne være en mongolturteldue var den rosabrune fargen på nakken og opp imot issen.Den vanlige turteldua er i følge gyldendals store fugleguide gråtonet i dette området.
    Oskar: Veldig bra bilder. Jeg har også hørt at de som var på biblioteket på lørdag var mektig imponert over framvisningen.
    Har du bilder av dua vår der den sitter i furua som du kan legge ut her ?

    SvarSlett
  6. Da har vi vel fastslått at det var en "vanlig" turteldue i Ervika. Finlesing av litteraturen forteller oss at turteldua reagerer på forstyrrels ved å krøke seg sammen,mens mongolturteldua strekker hals !
    Vår due var sky og krøket hode mot kroppen.

    Det som er interessant nå er om vi har flere turtelduer på øya . Det er observert tre turtelduer i Sandvika og kanskje på Sistranda i vinter.

    Vi som husker 40 år tilbake i tid ,husker "invasjonen" av tyrkerduer til Trøndelag! Restene etter denne oppblomstringen ser det ut til at vi har her på Frøya,mens de er skjeldne i resten av fylket.

    Så folkens: Gi disse fine fuglene mat slik at vi kan holde på stammen av duer. (Og gjerne gi beskjed om hvor ,når og antallet)

    SvarSlett