fredag 20. april 2012

Fuglekjennskap

Sist helg var undertegnede på første samling i studiet Fuglekjennskap ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Studiet er en såkalt årsenhet som ved bestått eksamener gir 60 studiepoeng. Første helga-samling foregikk i områder rundt Levanger med bl.a tur til Tautra med Otto Frengen som los. (Jeg har også tidligere vært med Frengen på observasjonsrunder. Det var på Tarva i 1969 og oppi Ålen i 1970 !)
Det er utrolig interessant og lærerikt å traske i hælene til folk som kan sitt fag . De identifierer arter bare ved et lite pip og er dessuten fullpakka av kunnskap om hver enkelt fugelart. Frengen er kjent for å øse av den.

I Inntrøndelag så og/eller hørte vi totalt 77 ulike fuglearter denne helga. Jeg kan nevne dvergspett,ringgås,horndykker og gråstrupedykker som nye arter for meg. Horndykker så vi både på Tarva og fra fugletårnet ved Hammervatnet (det ved Lavanger) hvor vi fikk studert denne nydelige fuglen på nært hold. Videre garvand, lappfiskand (hann) ,taffeland, toppand ,hvitkinngås, små-og storlom og gulnebblom,
hønsehauk , pilfink ,løvmeis og spettmeis. Og så er det mye kaie innover Trondheimsfjorden.
Det mest imponerende synet var nokk flokk  på flokk med kortnebbgås på trekk og rasting. Kanskje et par tusen rastet i fjæra ved Fiborgtangen.

Det taes opp 20(?) studenter vær vår til studiet i fuglekjennskap. Mange søker og en praktiserer et "først til mølla-prinsipp" ved opptak. I år er vi stort sett godt voksne menn .
Eksamen foregår på nett. En kan avlegge eksamen når en selv vil og også melde seg opp som privatist. 
Se birdid.no for nærmere opplysninger.

I mai har vi to samlinger: Rundt Levanger og til Sverige. Seinere i mai går turen til Hedemark. Så er det høstsamling for å se på trekkfugler. Siste samling er i februar neste år. Da står rovfugler i Spania på programmet.

Er det rart man gleder seg.

1 kommentar:

  1. Så spennende da, Karl!
    Desto mer jeg lærer om fugler, desto mer skjønner jeg hva jeg IKKE kan :-)

    SvarSlett