mandag 5. november 2012

Ringmerking på Titran

Da har ringmerkerne tilknyttet Titran ornitologiske stasjon tatt ned nettene og pakket sammen utstyret for i år.

Utbyttet ble vel ikke som de (og vi) hadde håpet på. Ingen direkte bomber ble fanget og merket i år.
Selv fikk jeg en ny art på CV-en: Konglebit + 6 nye arter sett på Frøya.

Det ble også sett en hærfugl i Håvika. Vi så den ikke ,men det er mulig den er i området ennå.

Vi 6 fra lokallaget som var der ute enkelte dager i helgene fikk sett hvordan ringmerking foregår og snakket og lært utrolig mye om fugl . Kjekt å ha en fugl i hånda når kjønn og alder skal bestemmes.

Og så fikk vi pratet mye om arter det er verdt å se etter på Frøya om vinteren. Bl. a vannrikse som de mener det er "mye" av her ute om vinteren. Sesongen varer  hele året som vi vet.

Vi tok oss også noen turer ut til Heia for å se etter sjøfugl. Det er utrolig hvor gode enkelte er til å se og artsbestemme fugl som for noen (undertegnede) bare framstår som en tja ute på sjøen.
Her så vi bl.a islom,havsuler, alkekonger,svartender og en horndykker denne helga.

Overflyvende ubestemte småfugler, som Oskar og jeg karakteriserer som "dvergspurv" , kan være en brunsisik eller en tartarpiplerke . (begge ble sett på Titran i høst) Ekspertene artsbestemmer disse småfuglene på utseende,flyvemønster og lyd i løpet av sekunder.

Av andre interessante observasjoner kan vi nevne: Dvergspett, flaggspett, møller,munk, stjertmeis,gråsisik av underarten rostrata. I tillegg meiser,fuglekonge,troster,gråspurv, gjerdesmett og flere.

Tilsammen ble det vel ringmerket noen hundre.

Oskar og undertegnede har en liten vennskapelig konkuranse gående : Hvem har sett flest arter på Frøya i 2012 ?
Vi må ha en tilknyttet lokallaget vårt på toppen av årslista. Jeg leder foreløpig med 95. Oskar har i år 93 på Frøya,men jeg "frykter" at han går opp i teten snart.
 Gjennom alle år leder Magne Myklebust klart og er uslåelig.( Gå inn på arts.obs. videre til kommuneligaen .velg Sør-Trøndelag . Deretter Frøya kommune hvor du klikker på kikkert-symbolet. Der finner du en liste over observatører og arter de har sett i 2012 og for alle år)


Lokallaget vil takke Magne,Einar, Edvin , Andreas og alle dere andre for den måten dere tok dere av oss på. Håper dere kommer tilbake for å ringmerke neste høst.

Karl2 kommentarer:

 1. Hva med meg da? :-) Jeg har tenkt å ta opp kampen! Kanskje ikke på årslista, men antall arter for kommunen totalt :-D
  Dere kan i alle fall ikke vise til gul tykknebb og gulhodetrupial. Men det kan jeg! :-D
  (Hvis jeg får de godkjent da, det er jo mange år siden jeg så dem på Halten, men funnene er dokumentert).
  Så bare skjerp dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra at du tar opp "kampen" ,Bjørg.
   Vi var bare 5 fra lokallaget som legger inn observasjoner. Nå er vi 6 ! Håper flere leser dette og legger inn på arts.obs.

   Skal bli spennende å lese obs.-lista di etter hvert som du oppdaterer den. Kanskje du blir er reell utfordrer til Magne med over 200 arter på Frøya !

   Slett