fredag 5. juli 2013

En helt spesiell nr. 100

Nylig kunne jeg registrere min fugleart nr 100 i Frøya kommune, så langt. Det vil si, jeg har sett en god del flere, og mangler ennå mange av de "vanlige". Men når jeg verken har notert dag, måned eller årstall, kan jeg ikke legge dem inn... Så jeg tror verken tyvjo, steinvender, vipe står på lista mi, selv om jeg har sett dem mange ganger.

Men så var det denne hundrede da:
Onsdag 3. juli var jeg og ga kopplammene Smått og Smula dagens siste måltid, da jeg ble oppmerksom på en fuglelyd jeg mente jeg ikke hadde hørt før. Da flaskene var tomme, skrev jeg inn huit, huit, huit på telefonen, for å "huske" lyden. Så ble det enda mer fugleskvalder, og jeg gikk spent etter lyden.

Fram fra ei mellomstor, men svært tett, rogn kom det flygende noen brune små. Med RØD stjert? Jo da, det var rødstjert. Jeg sprang heim og byttet tomme flasker med kamera og kikkert, og tok opp jakten. Jeg stusset på de korte stjertene, men det var ikke i tankene mine at det var et kull med nettopp flygedyktige unger. Jeg trodde det var voksne individer som hadde kommet på avveie. Men unger var det altså!Heldigvis fikk jeg bilder, og to ekspert-fugle-kjennere bekreftetet at det nettopp var rødstjert jeg hadde observert og tatt bilder av. Neste formiddag tuslet jeg dit en gang til. Kunne da telle i alle fall fire unger, og fikk også et glimt av rødstjert-mor. Men den enda mer fargerike hannen så jeg ikke snurten av.

Jeg ville ikke forstyrre dem så lenge. Ungene er sikkert nylig flydd ut av reiret (muligens en fuglekasse), og jeg ønsker ikke å skille ungene fra foreldrene mens de små ennå trenger litt bistand med måltidene.

Et artig funn, og den første dokumentasjonen på at rødstjerten hekker i Frøya kommune. Jippi!

1 kommentar:

  1. Nå har jeg forresten sett tyvjoen, og jeg BØR få med meg vipa før jeg drar til Halten. På Halten satser jeg på å få steinvenderen, og kanskje fjæreplytten... :-)

    SvarSlett