mandag 22. september 2014

Fjellmyrløperen som ble tundrasnipe

Dette er ikke historien om fjæra som ble til fem høns, heller ikke om "den stygge andungen" , men snarere tvert imot: Fjellmyrløperen som ble en tundrasnipe.
 
Det falt seg slik at jeg skulle til Trondheim ei helg.
 
Fredag fikk vi melding på line-band om observasjon av en fjellmyrløper på Øysand. Kanon ! Dette ville ha blitt en Norges-lifer for meg!Jeg svingte selvfølgelig innom Øysand på turen til byen, men fikk ikke sett fuglen som i følge meldingen holdt seg sammen med  fire myrsniper.
 
Derfor: lørdags morgen og ny tur til Øysand. I fjæra, rett nedenfor der jeg parkerte, satt det tre vadere.
To av dem lot seg raskt artsbestemme til myrsnipe og den tredje måtte være fjellmyrløperen .
 
Glad og fornøyd la jeg inn funnet på ao. Jeg fikk til og med tatt brukbare bilder av fuglene på et par meters hold. Også andre la inn fjellmyrløper på Øysand denne dagen.
 
Vel hjemme på Frøya søndags kveld la jeg inn bilde på artsobs. Reaksjonene her uteble ikke. Bare sekunder etterpå fikk bildet kommentaren: Myrsnipe og tundrasnipe! Jeg rødmet der jeg satt i godstolen. Grov bom av meg altså.
 
I løpet av helga har over 400 vært inn og sett på bildet ! Akk og ve.
 
 
 
 


Jeg hadde ikke sammenlignet fuglen min med Gyldendal.  Heller ikke vært ydmyk nok til å spørre eksperter. Tatt det for god fisk at dette var fjellmyrløper . Det var det spesielle nebbet kombinert med andre fuglefolks observasjoner som lurte meg. Nå har jeg lært og får håpe at tabben ikke gjentar seg.

Et lite plaster på en del av såret er at dette var min første tundrasnipe i fylket !

Slik ser en ordentlig fjellmyrløper ut: Bildet er levert av Oskar Fredagsvik. Takk Oskar( synd du ikke var med til Øysand eller at jeg ikke først sendte bildene til deg på" høring". )Moralen er altså: Sjekk og dobbeltsjekk om du tar bilde av noe uvanlig . Og så kan en legge det ut på ao. som et spørsmål om artsbestemmelse hvis en er usikker.

Det var fint å treffe Magne My. Einar S. og E. Bangjord på Titran dagen etter en slik brøler og se at de sleit litt med å skille og artsbestemme 1K busksanger fra ung myrsanger og sivsanger . Her måtte de ta  i bruk skyvlær og konfrontere med litteratur. Det handler da visstnok om innsving på 3. eller 5. håndsvingfjær  og lengden på vingene eller noe slikt.  Vi sliter alle med vårt på ulike nivå.

(Til våren skal jeg prøve å få sett fjellmyrløper på Nekmyerene i Hedemark)

Og så kan alle trøste seg med at om hundre år er all ting glemt !

Karl

6 kommentarer:

 1. Tøft Karl! Ei tundrasnipe er da heller ikke noe å gråte over :-)
  Og IGJEN viser det hvor viktig det er med bilde. Hadde du lagt inn "fjellmyrløperen" UTEN bilde, så hadde du
  *enten blitt trodd og fått arten registrert
  *ikke blitt trodd og fått arten fjernet fra lista di
  *aldri fått bevist at du har sett ei tundrasnipe!
  Og forresten: De er helsikes like, mange av disse artene våre, enten det er vadere, sangere eller lerker (for å nevne noen). Bilder er gull verdt!

  SvarSlett
 2. Nå er det 555 som har sett på bildet av tundrasnipa, noe som er ny rekord for min del. Hva er din bestenotering Bjørg av antall som har sett på bildene du har lagt ut på a.o ?

  Arvid, Oskar og Kolbjørn . Hva er deres rekorder ?

  SvarSlett
 3. Jeg har 36 treff på det meste. De treffene har jeg sørget for selv, fordi det viste seg at jeg hadde blokkert for at andre kunne se bildene mine.

  SvarSlett
 4. Hvordan finner dere ut hvilket bilde som har flest treff? Må dere fysisk sjekke alle bilder dere har lagt ut, eller er det et system som er lett å finne ut av? Fortell meg i såfall HVORDAN!
  Ser jeg har 423 treff på vendehalsen min, men er usikker på om jeg har bilder med flere treff.

  SvarSlett