Paret ble observert overflygene på Dolmøya, med noen mobbende kråker på slep.
Hitra har nå 183 arter registrert innenfor sine kommunegrenser. Fuglene ble observert av Geir Ove og Frank Robert Lyngvær.
Som hos de fleste rovfuglene er også hunnen til fjellvåken litt større enn hannen, men ellers er de like. Et av de beste kjennetegnene i forhold til andre våker er at de har hvit stjert med svart endebånd. På den lyse undersiden av vingene kan man alltid se en klart avsatt mørk flekk ved hver vingeknoke. Det er stor draktvariasjon ellers, både mellom voksne og unge individer. Størst risiko for forveksling er med Musvåk.
Fjellvåken finnes i høyereliggende områder både med eller uten skog. I Nord-Norge påtreffes den også som hekkefugl ved kysten.
Noen ytterst få fugler prøver seg på vinteren i Norge, men fleste drar derimot til Kontinentet i september og oktober for å tilbringe vinteren der. Nord-norske fugler går lenger sør og øst enn de sør-norske. Vårtrekket foregår i mars og april.
Dette er en smågnagerspesialist. Så mye som 85% av næringen består av smågnagere. I toppår for smågnagere kan opptil 100% av matseddelen bestå av disse. Andre byttedyr er blant annet hønsefugler og hare.
Fjellvåk. (illustrasjonsfoto.) |
Fjellvåk er ikke ny art for Hitra. Jeg har observert fjellvåk flere ganger før på vårtrekk. Så også dette paret som Lyngvær har rapportert.
SvarSlettmvh Dsgrun Beate Skarsvåg, Melandsjø
Når Frank Robert har lagt inn fjellvåk som en ny art for Hitra, så betyr dette en ny observert og registrert art på arts.obs -lista.
SvarSlettOg dette med registreringer i arts.obs. er viktig skal vi få en oversikt over hvilke fugler som er obsserveres her ute.
Jeg har personlig snakket med en på Hitra som har sett både pirol og rosenstær her,men disse er ikke registrert med tid og sted og heller ikke dokumentert med f.eks bilde.
Jeg har sett to nye arter for Frøya,- toppdykker og lappfiskand. Jeg la disse inn på artsobs og ble kontaktet av Magne Myklebust om jeg kunne dokumentere disse. Det kunne jeg med bilde.
Så, registrer deg på artsobs. og legg inn dine observasjoner der.
Frank Robert`s observasjon av fjellvåk står som den første registrerte på Hitra.
Karl Thorvaldsen
Dokumentasjon er viktig. Jeg "skyter ofte fra hofta" uten å tenke bildekvalitet, men bare for å dokumentere.
SvarSlettJeg har en nabo som "så" aftenfalk (det var en tyrkerdue), og kjenner andre som har sett både grønnspurv og gulfink. Da er det greit med et bilde som kan dokumentere det vi HAR sett.