tirsdag 20. mars 2012

Fugleobservasjoner fra Frøya hittil i 2012

Frøya byr på mange sjeldenheter i fuglefaunaen, spesielt har man gjort mange bemerkelsesverdige funn på Titran og Sula under fugletrekkene vår og høst.

Det er ikke så hyppige funn i vinterhalvåret, men vi skal ta med noen. Går vi litt tilbake i forrige året, nærmere bestemt 12. november, ble første registrerte toppdykker observert på Steinsvatnet på Nordskag. En fjær i hatten til Karl Thorvaldsen som både observerte og fotograferte fuglen.

Første observasjon av toppdykker på Frøya (Foto: Karl Thorvaldsen)


Etter at den lokale grågåsa hadde forlatt Frøya, dukket det opp en ny gåseflokk på Sistranda på førjulsvinteren. Bjørg Støen syntes det var individer som skilte seg ut i grågåsflokken og brukte ivrig fotoapparatet for å dokumentere artene. En kjapp mail med bilde til ekspertene i Trondheim gjorde at de kunne fastslå ikke mindre enn 4 gåsearter: ungfugl av både kortnebbgås og tundragås, sædgås og grågås. Seinere kom flere gjess til, bl.a. 4 sædgjess og 12 tundragjess observert på Strømøya 19. november. Gåseflokken på Sistranda holdt stand i mildværet til langt utpå nyåret før snøfallet sendte dem videre.

Sædgås og kortnebbgås på Sistranda. (Foto: Bjørg Støen)

4  tundragjess, sædgås og kortnebbgås fotografert samtidig på Sistranda!
(Foto: Bjørg Støen)

4 sædgjess på Sistranda. Grågås i bakgrunnen. (Foto: Bjørg Støen)

3 av 4 sædgjess observert på Strømøya. (Foto: Arvid Bredesen)

Tundragjess av underarten albifrons på Strømøya (Foto: Arvid Bredesen)


På årets siste dag i 2011 kunne Karl Thorvaldsen legge til en ny fugl i Frøyas rikholdige artsliste. Han oppdaget en lappfiskand i vågen tett nedenfor huset sitt på Strømøya. Lappfiskanda - en hunnfugl - skulle  komme til å ha tilhold i området i flere måneder framover. Flere har vært utover for å se den sjeldne anda med egne øyne, men få har klart å få til et godt bilde av den sky fuglen. Lappfiskanda finnes fortsatt i Strømøybotnen, og det skal bli interessant å se hvor lenge den holder seg i området i tida framover.

Lappfiskanda har holdt til på Strømøya i hele vinter.
(Foto: Oskar Fredagsvik)

Denne hunnen skulle vise seg å være svært sky... (Foto: Oskar Fredagsvik)13. februar ble en ny sjeldenhet observert på Frøya da Oskar Fredagsvik kom over en sothøne i Dyrvika. Sothøne er kun registrert to ganger tidligere på Frøya; på Titran i 1975 og på Sørburøya i 1989. Sothøna hadde tilhold i småbåthavna i Dyrvika i flere uker. Trolig kan den fortsatt være i området.

Første registrerte observasjon av sothøne på Frøya på over 20 år!
(Foto: Oskar Fredagsvik)

2 kommentarer:

  1. Så flott tekst! Og så fine bilder! Dette kan bli gøy!

    SvarSlett
  2. Takk, takk! Venter med spenning på artikkelen din i Hitra-Frøya i morgen... AB

    SvarSlett